Vårvandring längs hallandskusten & påskfirande

A. Vandrare 2 Grusväg mot Stensjö strandSåhär ser vårt preliminära program ut för en skön vandringsupplevelse under ett par dagar i påsk. Det finns förstås möjlighet att skräddarsy ett upplägg som passar dig.
Långfredagen 18/4:  Ankomst till Steninge (tåg till Falkenberg, flyg till Halmstad eller bil). Sannolikt blir det en skön och lugn långfredagsyoga och/  eller en kort tur i omgivningarna på eftermiddagen. Därefter så småningom mysig supé på Kuststationen.

A. servering buffebild litenPåskafton 19/4:  Påskig frukostbuffé
kl. 8.30-9.30. Lunchpaket m. ägg & silltema och lite annat påskgodis packas av var och en i samband med frukosten. Därefter avfärd från Steninge kl. 8.45 till startpunkt för dagens vandring (var det blir beror på väder och vind men troligen Skrea strand strax söder om Falkenberg.)

Vandring med dagryggsäck utmed den kusten. Vi passerar vackra Grimsholmens naturreservat, gör en kortare vadning vid Suseåns mynning och förmiddagsfikar sedan strax norr om Långasand. Vandringen går utmed havet hela tiden utom vid några kortare passager. Vi vandrar omväxlande på sandstrand, klipphällar och strandängar.

Lunchpausen tar vi en bit söder om Ugglarp, strax efter passagen vid Trolleberget som bl a givit visdiktaren Alf Hambe inspiration till några av hans kända visor. Han kallar trakten kring Steninge (där han är bosatt) Molom.  Trakten beskriver Alf så här ”ett gränsland med fritt flytande gränser” – ett gränsland mellan verklighet och fantasi, ett ”havrike”. Lyssna på Visa i Molom.


Sedan fortsätter vi via strandängarna i Stensjö och Glassvik där vi blir bjudna på eftermiddagskaffe med ostkaka i det Arfwidssonska sommarvistet.

Steninge familjen Arfwidssons hem
Efter en ca 5-6 timmars härlig vandring är vi tillbaka på Steninge Kuststation igen (då har vi gått ca 17 km). Här kan man då softa en stund med en påsköl eller en kopp te och lite stretching efter dagens värv. Så småningom blir det dusch och därefter en stunds avkoppling på rummet eller samvaro på Hambe-verandan, där det mysiga biblioteket inbjuder till samtal eller läsning.

Halländsk påskbuffé med lokala specialiteter som kallrökt lax, musselpaj, rökt makrill och grönsaker från Ugglarp smakar fint efter en dag i rörelse. Kvibille-ostar dominerar den avslutande dessert-buffén.  Påskbuffén serveras vid 19-snåret då även lokala kändisar ansluter. Vi umgås och njuter av god mat tills mörkret lagt sig och en av bygdens boende sannolikt bränner av sitt traditionella påskfyrverkeri. I Halland har man haft som tradition att ha både påskbrasa och påskfyrverkeri istället för att elda och panga vid Valborg.
A. Vandrare härlig Så nära havetPåskdagen 20/4: Frukostbuffé kl 7.30-8.30 och packning av ryggor för dagens vandring från Steninge till Ringenäs / Tylösand via Haverdal, Busör Livräddningsstation och Skallebergets utsiktsplats. Avgång söderut vid 8.45. Har vi tur blåser det så att vi även får njuta av vårtidiga windsurfare vid Vilshärad.

Beroende på form och energi-nivå går vi den sträcka vi har lust med. Alla behöver inte hålla samma tempo eller gå lika långt utan gruppen kan delas upp i mindre enheter som själva väljer hur lång dagsetappen ska bli. Upphämtning sker med bil efter telefonanrop till Kuststationen.

Går vi hela sträckan Steninge – Ringenäs/Tylösand blir det ca 17 km även denna dag.På tillbakavägen kan ett stopp vid Särdals Kvarn rekommenderas. I kvarnen finns en konstateljé, ett mysigt fik och en shop med lokalproducerade godsaker.

Åter på Kuststationen är det läge för dusch ombyte och tid för nedvarvning och vila innan middagen som serveras kl 19.00. Efter middagen blir det hallandsquizz och umgänge på verandan för de som orkar & vill.

Annandag påsk 21/4: Frukostbuffé som vanligt. För dig som vill hänga kvar ett tag till innan hemfärd finns det denna dag möjlighet att göra en kortare vandring upp i bokskogen till Skipås utsiktsplats och därefter vidare på ”Guds gröna ängar”. Vandringens längd är ca 7 km och den tar ca 2 timmar.

Vill du hellre ägna denna dag åt kulturaktiviteter rekommenderas ett besök på Mjellby Konstmuseum, där de surrealistiska konstnärerna som på 1920-talet bildade Halmstadgruppen har en fast utställning. Annars börjar det så småningom dra ihop sig till hemfärd.

Välkomna till Steninge Kuststation & Vandrarhem önskar Catarina & Per 

steninge-vandrarhem-kuststation1.jpg

Pris: Hela kalaset, dvs tre nätters logi och helpension (dvs supé på långfredagen, frukost, förmiddagsfika, lunch, eftermiddagsfika och middag på påskafton och påskdagen, samt frukost på annandagen) och hämtningsservice i samband med vandring och ankomst /avresa kostar totalt 2 400 kr/ person.

Bokning:  Först till kvarn gäller max 30 personer och vi har redan 28 personer bokade. Boka på mejladress: kuststationen@gmail.com eller telefon 070-566 6244

Packlista:

 • Vandrarkängor eller joggingskor
 • Dagryggsäck
 • Vind- och vattentäta kläder
 • Vandrarstavar om du vill
 • Termos
 • Vattenflaska
 • Egen handduk
 • Laka
Annonser
Det här inlägget postades i Bo, Vandra och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Vårvandring längs hallandskusten & påskfirande

 1. AnnaLena skriver:

  Det verkar ju hur mysigt som helst. Finns det plats kvar för att vara med på Påskvandringen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s