Grötäventyret; the story!

Heja Sverige i Gröt-VMVM-gröten (2)

Såååå nördigt & sååå kul detta med gröt-VM. Steninge vandrarhem, representerat av Per Carlsson som tävlande och Viola Adamsson, grötforskare, grötkokare åt skidlandslaget i OS och nu coach åt Per, har alltså varit i Skottland och tävlat om att koka den bästa havregrynsgröten i världen. Vi vann inte (i år), men vi kämpade väl och fick fin-fina omdömen både av fd världsmästare och BBC:s reporter Fiona MacDonald, som modererade mästerskapen.

Resan mot gröt-VM startade i somras när många av våra gäster förundrat frågade hur det kom sig att vanlig havregrynsgröt kunde smaka så gott. Vi började fundera över vad det kunde bero på att så många lade märke till vår gröt. När sedan ett gäng skottar bodde hos oss och också gav gröten högsta betyg och berättade om att VM i grötkokning arrangeras i den lilla byn Carrbridge i norra Skottland varje år sedan 1993 blev vi lite nyfikna på att veta mer om detta väldigt annorlunda evenemang.

Efter en del kontakter med organisationskommittéen där fick Per en startplats bland 18 utvalda grötkokare. Först då insåg vi att man dock inte fick koka gröt på våra vanliga svenska havregryn utan att tävlingen avgörs på sk pinhead oats som är en särskild skotsk variant av havregryn. Men vi ville gärna tävla på svensk havre eftersom vi gillar närodlat och lokalproducerat. Efter visst detektivarbete fick vi till sist fatt i havregryn från Sverige som var godkända att tävla med. Vi fick 20 kg av Axa så att vi kunde gå igång med riktigt tung träningskokning. Både Per och Viola har kokat ansenliga mängder med havregrynsgröt den senaste månaden.

I prestigeklassen i VM, den klass som vinnaren får VM-titeln i får endast följande tre ingredienser användas: Havregryn, vatten och salt och de tävlande får 30 minuter på sig att koka sin gröt. Det finns också en ytterligare klass, som kallas specialklass, där flera ingredienser får användas. Där tävlade Per också med en gröt-rätt som fick titeln ”Sense and sensibility goes Scandinavian”. Den utgick ifrån den traditionella havregrysngröten som fick sällskap av ett antal goda och nyttiga skandinaviska tillbehör (se bilden ovan).

Tillbehören är:
Lingon plockade i de småländska skogarna och som sedan rårörs med ekologiskt socker
Raps- och björksocker-brynta rågflingor från Berte Kvarn
Flytande honung från Wizpings biodling

Ingredienserna är livsmedel från den nyttiga nordiska kosten (som Viola gjort flera studier på och som visat sig vara lika hälsosam som medelhavskosten), så vi har jobbat mycket med att bygga en genomtänkt kunskapsbas för vår specialrätt, men sedan är själva känslan också extremt viktig, så därför presenterar vi specialgröträtten med extra mycket kärlek i form av ett lingonhjärta.

Just den gröten ska kokas i direktsändning i P4 Radio Halland på fredag 10/10 då det är internationella grötdagen. På fredag kväll (10/10 kl 19.00) blir det också gröt-party på Steninge vandrarhem. Välkomna alla grötfantaster – men hör av er på kuststationen@gmail.com så vi vet hur mycket gröt vi ska koka.

/ Catarina

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Grötäventyret; the story!

  1. Eddie Ellman skriver:

    Ja och i förrfjol tror jag det var så stod folk utanför ICA här i Båstad och gjorde reklam för gröt, där ingredienserna förpackats och alltså skulle vara enklare. Vet dock inte hur det gått med deras lansering. Själv blir min gröt lite vattenblandad mjöl, salt, havregryn, en torkad aprikos, några russin och en knapp handfull berberis. När gröten är nästan klar häller jag i motsvarande några skivor äpplen och en halv banan (tärnade).
    Gröten äter jag sedan med lite mjölk upptill. Detta varje morgon och jag tröttnar inte på den.
    Hälsningar
    Eddie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s